Jeśli komuś znudzą się klasyczne powidła, to można je nieco "podrasować". Szczególnie będą smakować tym, którzy lubią śliwki w czekoladzie.
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
50 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki kakao
Wykonanie:
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Gotowe owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem i stawiamy na ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, na tyle często, żeby śliwki nie przywarły do dna. Od momentu zagotowania śliwek smażymy je około godzinę. Ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do następnego dnia. Po tym czasie ponownie zagotowujemy śliwki i smażymy około godzinę. Czynność powtarzamy jeszcze kolejnego dnia. Gdy powidła są już gęste (odchodzą od ścianek garnka podczas mieszania), wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, póki się nie roztopi. Następnie dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Ściągamy powidła z ognia i przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20 minut.Etykiety: Czekolada, Powidła, Śliwki